Riksdagen - The Movie

Efter ett par seriösa inlägg slår jag idag till med något mer typiskt för denna blogg. Jag kom nämligen att tänka på hur en film om Sveriges riksdag, som den ser ut idag, skulle se ut. Jag menar, amerikanarna gör sånt här hela tiden. Här är ett par castingidéer:

Håkan Juholt

spelas av

Michael Segerström (till höger). Känd ifrån Darling, Puss och Åsa Nisse. Gör Juholt till folkkär mysgubbe. Många gnäller på ett onyanserat porträtt av en man som väl måste vara mer komplicerad?


Åsa Romson


spelas av

Tuva Novotny, som trodde att hon skrev på för att skreva Wetterstrand. En besviken Tuva gör en blek rolltolkning i jämförelse med Miljöpartiets andra språkrör.

Gustaf Fridolin


spelas av

Gustaf Skarsgård, känd ifrån Ondskan & Patrik 1,5. En Gustaf för en Gustaf liksom. Miljöpartiet får 20% efter att Skarsgård gestaltat Fridolin och poserat med originalet på en mängd fester.


Lars Ohly

spelas av

Rolf Lassgård, som gestaltar 08-kommunisten Ohly som en skön men lite vilsen snubbe som ofta gör bort sig i finrummen. Framkallar mycket skratt i biografen. Lassgård kräver rekordhög lön för att medverka i uppföljaren.


Maud Olofsson


spelas av

Ann Petrén, känd ifrån Masjävlar. Ingen spelar skogstokig lantis bättre, och recensenterna önskar att filmen enbart handlade om henne.


Jan Björklund


spelas av

Johan Rheborg, som återskapar Percy Nilegård i politikerform och med ny dialekt. Guldbagge för bästa manliga biroll.


Fredrik Reinfeldt


spelas av

Stellan Skarsgård, som chockar genom att ställa upp som statsministern. Trots att han inte besitter några direkta fysiska likheter är alla överens om att Stellan gör en kanonroll som Reinis, då han med karisma och trötta ögon ger oss känslan av en bruten man. Guldbaggenominerad, men tar inte hem det då Börje Ahlstedt spelar utvecklingsstörd hamnkapten samma år, och vinner.


Jimmie Åkesson


spelas av

Jonas Karlsson, som har den kanske svåraste rollen av alla. Han använder både sin diaboliska och sympatiska spelstil i rollen som Åkesson, som blr en betydligt mer komplex människa på vita duken än i verkliga livet. Verklighetens Åkesson fördömer projektet. Folk ställer sig tveksamma till Karlssons porträtt.


Filmen blir en märklig blandning mellan komedi, parodi och någonting som försöker säga något riktigt. Lars von Trier i registolen vägrar att svara på frågor om själva filmen, hävdar att den tolkas valfritt och ingen vet riktigt vad man ska tycka. Extremt blandade recensioner, men en formidabel publiksuccé. Uppföljare på ingång.

Ljudet av åska, del 3

Frank Lapidus vaknade med ett dunkande huvud. Helvete. Han hade gjort det igen. Skämt ut sig inför sin dotter, uppfört sig som en gammal alkis. Han visste ju bättre. När hans föräldrar hade ansträngt sig så. Varför kunde inte han? Varför blev det såhär varenda förbannade gång? Han skulle be om ursäkt till Olivia. Skulle böna och be. Berätta om sitt nya jobb, om hur han skärpt sig, inte söp lika hårt och om hur han hoppades att hon någon gång skulle kunde förlåta honom.


Han gick ner till matsalen och möttes utav sin mor, som dukade fram en ordentlig frukost. Olivia och Chris hade inte gått upp ännu. Pappa tittade på morgonnyheterna. Det blåste fortfarande utomhus, men det verkade ändå lugnare än igår. Frank såg ut igenom ett fönster. Såg ut som dagen efter katastrofen, ungefär.
– Jag går bara ut och hämtar tidningen, sa hans mor. Slå dig ner du så länge!Frank hällde upp en stor kopp kaffe. Han tog en klunk. Gott. Tog en klunk till.
Då satte han i halsen, för han blev plötsligt livrädd. Ett skrik som kändes i hela kroppen ekade igenom huset. Ett kvinnoskrik, ett skrik som signalerade absolut livsfara, absolut panik. Frank reste sig snabbt, sprang mot dörren och sin mor. Elsa slutade inte skrika, Frank sprang fram för att lugna henne, mon hon bara fortsatte. När han hyssjade och lugnade, så reste hon handen och pekade. Hade Frank inte varit så bakfull hade han också skrikit.


Där, mitt på deras tomt, låg grannen Westerlund på mage. Han hade inga kläder på sig, och under honom spred sig en pöl av blod. Men det var inte det värsta. För i gubbens rygg, i hans kött, hade någon karvat ut någonting. Frank gick närmre och såg att det var en gigantisk trea. En trea inristad i en människas kött. Frank hejdade en kväljning och skrek.


– Ring polisen, fort som fan! Westerlund är död och det ser ut att vara något slags jävla ritualmord!


-


Det var det sista jag har skrivit. Det blir ett sommarprojekt att färdigställa denna roman! Får se hur det går. Hoppas ni gillade det!

 
Ljudet av åska, del 2

Missade du del 1? Här är den.

Ljudet av åska, del 2


“And I heard a voice in the midst of the four beasts, and I looked and behold: a pale horse. And his name, that sat on him, was Death. And Hell followed with him” sjöng Johnny när Frank bromsade in framför sina föräldrars ståtliga herrgård. Namnet Lapidus stod i stora bokstäver på den påkostade grinden. Frank tog ett djupt andetag, och gick in på gården. Efter bara några meter hördes en dundrande stämma strax bakom honom.


 – Frank! skrek rösten. Ska du inte hälsa på din gamla granne?
På andra sidan grinden stod en korpulent man i 70-årsåldern. Det var Westerlund, en fiskargubbe som bott granne med familjen Lapidus genom alla år. Frank upptäckte till sin förvåning att han var glad att se gubben.
 – Tjenare Westerlund, sa Frank och tog i hand. Det var inte igår du. Vilket väder vi har fått.
 – Jomen visst. Har du kört ända ifrån Göteborg i den här stormen? svarade gubben, men fortsatte utan att invänta svaret ifrån Frank. Du ser gammal ut, grabben. Jag minns det som igår när du sprang omkring här i området och levde rövare.
 – Tiden går fort. Fyllde 45 för ett par veckor sedan.
 – Det var som fan du. Nej, du ska få gå in till familjen din, de väntar väl på dig.

Med tunga steg gick Frank den lilla stenstigen mot familjesammankomsten. Dörren till herrgården öppnades, och Frank möttes av en gammal man iförd proper kostym. Man kunde tydligt se att han varit mycket stilig en gång i tiden, och i de klara ögonen fanns fortfarande en lyster som Frank själv saknade.
 – Min son, sa Franks far. Vad härligt att se dig.

Henrik och Elsa Lapidus fick sällan besök av sin son numera. Därför hade de ikväll verkligen ansträngt sig. Modern kramade om honom, fadern bjöd raskt på ett glas whiskey. De frågade om jobbet, om hur livet var inne i staden. Frank såg att de försökte. Han svarade så gott han kunde på deras frågor, höll god min och skålade. När skulle Olivia komma egentligen?
 – När ska du klippa dig, Frank? frågade hans mor Elsa och tog i hans hår, som började bli lite halvlångt.
 – Låt grabben ha håret som han vill, Elsa, sa då hans far Henrik i en skämtsam ton.
 – Vilka mer är det som kommer?
 – Olivia och hennes kille är påväg, sa Elsa. Sedan så skulle kanske din kusin titta in lite senare. Ni brukade ju ha så kul tillsammans, eller hur?

Lagom till middagen bankade det på dörren. Elsa öppnade, och kvittrade glatt när hon såg Olivia och hennes nya kille Chris. Frank blev som vanligt chockad över hur vacker hans lilla flicka hade blivit. Han blev också ledsen när han såg henne, för han förstod hur mycket han hade missat, han förstod hur hon kände. Hon log ändå när hon såg honom. Kanske hade de någonting kvar, någonting som kunde räddas. Frank hoppades det, och lovade sig själv att försöka uppföra sig som en trevlig pappa under hela kvällen. Göra ett bra intryck på Chris. Få Olivia att förstå att han hade ändrat sig.


Det serverades oxfilé med klyftpotatis. En klassiker i Lapidus-sammanhang. Alla njöt av det möra köttet, och middagen förflöt relativt smärtfritt. Chris verkade skeptiskt emot Frank, men det struntade han i och frågade killen lite artiga frågor. Han skötte sig, var en bra pappa, var trevlig mot sina föräldrar. Henrik bjöd på mer whiskey. Frank började känna sig glad, lite snurrig, men glad. Det här gick ju jättebra. Han ursäktade sig för att gå på toaletten, drack lite ur fickpluntan.


– Det regnar fortfarande, sa Olivia när han kom tillbaka.
Hon såg på honom med förakt i blicken. Frank skrattade åt hennes kryptiska kommentar, serverade sig lite mer whiskey och lutade sig tillbaka i stolen. Plötsligt började porslinet i Elsas finskåp att skaka. Ett ljust sken flammade upp strax utanför fönstret, och snart mullrade det så att de fick hålla för öronen.


Det fortsatte att åska och blixtra i flera timmar, och det blåste så hårt att Frank var rädd för att ett träd snart skulle krossa hela huset. Och det regnade, regnade och regnade. I takt med att ovädret ökade, blev också deras sammankomst stelare. Frank hade börjat bli full. Olivia tyckte att hennes pappa var jobbig och patetisk. Elsa och Henrik försökte hålla skenet uppe, men hade svårt att rädda situationen. De pratade på lite med Chris, men han verkade ganska ointresserad. Han skyllde på att han inte förstod svenskan så bra.


Efter kaffet var det ingen som orkade försöka längre. Alla skulle bli tvungna till att övernatta, för i den här stormen gick det inte att köra någonstans. Olivia och Chris fick det stora gästrummet på tredje våningen, Frank fick det mindre på våning två. Han hatade det rummet. Hatade de fula porslinsfigurerna och den äckligt ljusblåa färgen. Han sluddrade fram ett godnatt till sin familj, och föll sedan ihop på sängen. Olivia tittade på sin far, och en tår föll sakta ner för hennes kind.

Fortsättning följer


Ljudet av åska

Följande är den första delen av inledningen på en "spänningsroman". Detta är en skoluppgift. Diggar ni det? Då kan jag posta fortsättningen med (delar upp postandet så att ni inte får en megassupertext liksom).

Ljudet av åska, del 1


Regnet öste ner över Göteborg, och Frank Lapidus ångrade redan att han hade tackat ja. Vad skulle han där att göra? Köra bil i en timme, kallprat med föräldrarna i tre timmar. Frågan var ifall han skulle sova över eller inte. Det fanns både för och nackdelar. Han skulle kunna supa sig dyngrak för att göra kvällen mera uthärdlig, men han skulle då vara tvungen att stå ut med familjen nästkommande morgon också. Med ett dunkande huvud till på köpet. Nåja, det fick bli ett senare problem. Han tog med sig fickpluntan för säkerhets skull.


Efter den korta promenaden ifrån kontoret till bilen, var Frank genomblöt. Värre höst hade han nog aldrig varit med om. Regn, blåst, arktisk kyla. Han hade flera gånger tänkt att stormen var på väg. Den borde komma när som helst. Skulle han ringa till föräldrarna och ställa in? Skylla på vädret? Nej, han hade ju lovat. Frank var många saker, men lögnare var inte en av dem. Det var bara att bita ihop, glömma allt som varit och försöka ha det trevligt en liten stund. Låtsas att allt var som det skulle. Olivia skulle också komma, med sin nya kille. Han verkade inte ha mycket till övers för Frank, men vem vet vad Olivia hade berättat för honom?


Frank hade nyligen installerat en CD-spelare i bilen. Det var han glad över nu, för radiokanalerna verkade helt döda. Han bläddrade igenom de tiotal skivor som han hade i handskfacket, och fastnade vid ett svartvitt omslag föreställande en härjad man. The Best of Johnny Cash. Han hade fått den av Olivia i julklapp för tre år sedan. Helt okej, tyckte Frank.


”Until things look brighter, I’m the man in black” sjöng Johnny när Frank nådde motorvägen. Det var knappt att han såg vägen framför sig. Han vågade inte köra i mer än 70, det skulle fan ta evigheter att komma fram. Suck. Kanske skulle ta och köra på Johnnys stil, bara klä sig i svart. Livet är trots allt inte så jävla muntert, tänkte Frank. Nåja. Han hade i alla fall jobb och någonstans att bo. Det finns alltid de som har det värre, som hans pappa brukade säga.
Vid Fjärås så saktade Frank ner. Han hade kört på en älg här en gång. Johnny sjöng nu på någon riktigt dyster låt och regnet verkade inte minska, snarare tvärtom. Nej, nu blev det lite väl jobbigt. Frank provade att sätta på radion istället. Han bläddrade men det verkade dött överallt. Typiskt. Han svängde av mot Åsa och lyssnade till bruset ifrån frekvens 98,20.


Vad var det där? Någon som pratar? Kanske hade de börjat sända igen. Frank höjde volymen, men det verkade fortfarande bara vara brus. Eller? Någonting hördes där, väldigt svagt. En mässande röst. Vad sa han? Var det ens svenska? Jo, det var det nog. Plötsligt hördes det tydligare, någonstans vid Sätinges bullhållplats.


”3. 7. 14. 15. 22. 41” sa den mässande rösten långsamt. Sedan blev det tyst i någon minut, därefter upprepades siffrorna igen. Vad var det här för skit? tänkte Frank. Något satans religiöst hokuspokus. Lika bra att fortsätta med Johnny Cash. Det var trots allt inte långt kvar tills han var framme nu.


 

Fortsättning följer

RSS 2.0