Topp 5 - känslosamma stunder i Sagan om Ringen

Jag är en ganska känslig kille, ett arv ifrån en familj av känsliga individer. Detta gäller både IRL och när det kommer till media. Jag bröt tillexempel ihop helt när Magnus Uggla framförde sin version av Jag och min far i TV4-programmet Så mycket bättre i höstas. Till saken hör att jag då var ganska (väldigt) bakfull, vilket brukar fucka med hormonerna.
 
Iallafall! Få filmer får mig så känslosam som Sagan om Ringen. Den första filmen är den jag sett flest gånger, och jag tillägnar därför denna lista till enbart denna film. Vi snackar såklart
 
Topp 5 - känslosamma stunder i Sagan om Ringen
 
(scener eller ögonblick som får mig att tear up/rysa varje gång) (hade kunnat göra topp 10, men för emotionellt just nu)
 
 
 
5. Gandalf anländer till Fylke
 
 
Ja, ni vet, "A wizard is never late"... osv. Men hela scenen och mötet med Frodo är så fint. Denna stund av lugn får mig alltid att rysa, speciellt parets färd in genom Hobsala, till tonerna av Howard Shores fantastiska musik.
 
4. Boromir och Aragorn tar farväl
 
 
Aragorn: I do not know what strength is in my blood, but I swear to you I will not let the White City fall, nor our people fail. 
Boromir: Our people, our people. I would have followed you, my brother... my captain... my king. 
Aragorn: Be at peace, Son of Gondor.
 
3. Gammal Bilbo, full av ånger
 
 
I am sorry I brought this upon you, my boy. I'm sorry that... you must carry this burden. I'm sorry for everything.
 
2. Gandalf och Frodo snackar i Moria
 

Frodo: I wish the ring had never come to me. I wish none of this had happened.

Gandalf: So do all who live to see such times. But that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given to us. There are other forces at work in this world Frodo, besides the will of evil. Bilbo was meant to find the Ring. In which case, you were also meant to have it. And that is an encouraging thought.

 
1. Gandalf dör/Borormir är en good guy
 
Hela delen där Gandalf dör (han kommer ju tillbaka sen, men ändå) är så jävla briljant filmskapande, men den kanske mest känslosamma delen av allt är när de kommer ut ifrån Moria, helt förstörda, och Boromir (som man är lite osäker på) står upp mot den något pragmatiske Aragorn.
 
Give them a moment for pity's sake!
 

Topp 10 - de bästa tvspelslåtarna

Gästade tidigare idag Krille Nordins blogg, och listade de 10 bästa Kanye-samplingarna. Eftersom jag sitter på extrajobb och det har varit en (1) besökare här idag, så kommer här en lista till. De 10 bästa tvspels-låtarna!
 
Jag har spelat tv/dator-spel sen jag var liten pöjk, framförallt Nintendo 64/Gamecube/Xbox. Har inte koll på alla spel, men här är då mina 10 favoritlåtar ifrån sån't som jag känner till. Bara en låt per franchise osv (annars skulle det väl bara bli Zelda...).
 
10. Home Sweet Home (Beyond Good & Evil)
 
 
Beyond Good & Evil är ett av mina absoluta favoritspel, och soundtracket är överlag jättebra. Förutom fina pianobitar innehåller det bla en reggaelåt och en frack hård låt som heter "Propaganda!" eller liknande. Men de lugna bitarna är bäst, och då kanske framförallt låten som spelas när man befinner sig i huvudpersonen Jade's hus, en jättefin fyr där det bor en massa föräldralösa djurhybrider. Alltså älskar allt med detta spel så jävla mycket!
 
 
 
9. Main Theme (Halo)
 
 
Halo blev det första FPS som jag verkligen gillade, mycket pågrund av den filmiska stämningen och det MAFFIGA soundtracket med huvudtemat i spetsen. Älskar fortfarande Halo-spelen, och det är synd och skam att Neil Blommkamps filmatisering inte blev av.
 
 
 
8. To Far Away Times (Chrono Trigger)
 
 
Har faktiskt inte spelat mer än ett par minuter av Chrono Trigger, men det är ett spel jag är löjligt sugen på... Måste köpa en Nintendo DS och införskaffa versionen som finns till den. Iallafall så var jag ett tag så sugen på att spela att jag kollade upp musiken, och den här låten visade sig vara underbar, som något ur typ Den Oändliga Historien eller så. Hade den på min första iPod tillochmed och brukade lyssna på den när jag promenerade omkring i Åsa. Ja nörd har man varit och nörd lär man förbli.
 
 
 
7. Theme (Yoshi's Story)
 
 
Jävlar vad jag började garva när jag kom in på denna låten. Har inte tänkt på den eller Yoshi's Story på ett bra tag, men det var ett riktigt mysigt (men för kort!) spel. Kommer ihåg att jag hyrde det (!) på Marilyn Video i Göteborg, och klarade ut det på någon timme. Fint och skoj var det i alla fall. Låten sammanfattar i princip allt som man älskar med Nintendo, och Yoshi. Hahaha.
 
 
 
6. Opening Theme (The Secret of Monkey Island)
 
 
Jag är sjukt kass på peka&klicka-spel, därför lyckas jag fan aldrig klara Monkey Island (förutom del 4, där jag fuskade med FAQs). Men jag gillar spelen som fan ändå, stämningen är så mysig och det klassiska ledmotivet sätter en härlig söderhavsstämning. Just denna version är ifrån Special Edition som släpptes för ett par år sedan (finns till iPhone bla.)
 
 
 
5. Jinjo Village (Banjo-Tooie)
 
 
Rare har överlag grym musik till sina N64-spel, ja och spelen var underbara också. Banjo-Kazooie var spelet som fick mig att önska mig en Nintendo 64 i julklapp (fick den, lyckan!), och även uppföljaren Banjo-Tooie var mycket bra. Båda spelens soundtracks är toppklass, och det är svårt att välja en favorit. Men Jinjo Village är väldigt mysig.
 
 
 
4. DK Rap (Donkey Kong 64)
 
 
Rare igen!
Hade först tänkt välja någon låt ifrån Donkey Kong Country 2, men sen kom jag på att en spelmusik-lista inte kan vara komplett utan genidraget DK Rap ifrån Donkey Kong 64. Glömmer aldrig när jag satte i kasetten julafton ca 1999, hypad som satan, och möttes av att DK och gänget RAPPADE! Kanske var det här min kärlek till hiphop föddes, det vet jag inte, men jag vet att det fortfarande är humoristiskt guld. Ibland när jag och Simon är lite fulla brukar vi köra DK-rappen, vi kan det mesta men man brukar glömma typ Lankey eller Tiny.
 
 
3. Main Theme (Metal Gear Solid 2)
 
 
Är inget större fan av Metal Gear Solid, men då har jag å andra sidan bara spelat det första spelet... Men har överlag rätt svårt för spel som går ut på att smyga, mest eftersom jag är så sjukt dålig på det. Inför andra delen plockade Konami iaf in filmkompositören Harry Gregson Williams för att göra ledmotivet, ett mycket lyckat drag då resultatet är ett episkt och filmiskt stycke. När jag gick i nian gjorde jag och några kompisar en film om finska vinterkriget som en SO-uppgift, och då använde vi MGS-låten under den dramatiska upplösningen.
 
 
 
2. Awake (Castlevania: Circle of the Moon)
 
 
Kom att tänka på denna låten, och det var därför jag gjorde denna lista överhuvudtaget. Har inte spelat Castlevania speciellt mycket, men Circle of the Moon till Game Boy Advance gillade jag som fan. Fastnade direkt när denna låten började spelas, den är äventyrlig, cool och spännande. Har ni kvar en GBA är detta spel absolut värt att införskaffa.
 
 
1. Gerudo Valley (Zelda: Ocarina of Time)
 
 
 
Och så kommer vi såklart till mitt kära Zelda. I princip all musik är genialisk, meoldierna är svängiga, stämningsfulla och ja.. jävligt bra. Favoriterna är nog Gerudo Valley eller Song of Storms. Gerudo Valley fick det bli nu, för den härliga westernstämningen och klämmiga melodin. Finns även i orkesterversion, mycket bra. All musik till Zelda-spelen överhuvudtaget alltså... Koji Kondo, tvspelens Kanye.
 
 
Ja det var den listan det. Saknas något obvious beror det nog på att jag inte spelat spelet i fråga. Häij! /Max

bring it

 
Topp 5: The Rock
 
5. Journey 2 the mysterious island
 
 
 
Skön äventyrsfilm där The Rock är på skämthumör.
 
 
4. Faster
Skön actionthriller där The Rock är en stenhård hämnare.
 
 
3. Welcome to the jungle
 
 
Skönt djungeläventyr där The Rock träffar Arnold i 2 sek.
 
2. Southland Tales
 
Skruvad thrillervariant där The Rock inte riktigt vet vad han ska ta sig till.
 
1. Fast Five
 
Asskön heistfilm där The Rock har roligt skägg och slåss mot Vin Diesel. Såg den ngt påverkad i Kambodja och tyckte typ det var världens bästa film.
 
ÄR SÅ TAGGAD PÅ: Fast 6! Snitch! Pain & Gain! 2013 blir helt klart The Rock's år! BRING IT

Topp 10 - datoranimerade filmer

Okej! Har inte bloggat på ett tag. Mår inte toppen. Men här kommer iaf en trevlig lista - de tio bästa datoranimerade långfilmerna. Räknat då ifrån "Toy Story". Och filmerna ska se datoranimerade ut. Alltså, ehh, filmer som är datoranimerade kan ju ändå se handritade ut. Jag vetefan alltså. Men filmen ska alltså se ut som typ Toy Story.
 
Alltså JA till filmer som
 
 
"På andra sidan häcken" (den är dock inte mer än okej, så den kommer inte med)
 
och NEJ till filmer som
 
 
"Titan AE" (tyvärr, den är ju skitbra)
 
För att göra listan lite mer intressant också: Bara EN del ifrån en serie. Konstigt kan man tycka, men skulle bli lite tråkigt, ni fattar nog varför. Nåja, here goes!
 
10. Kung Fu Panda
 
 
När Dreamworks lanserade Kung Fu Panda runt 2008 drog de på utav bara fan. Posters, leksaker och framförallt Jack Black (voicar huvudpersonen Po) sågs överallt. Det var alltså lätt att bli en smula skeptisk. Helt i onödan! Kung Fu Panda är nämligen både rolig, snygg och lite fin. Jag gillar de flesta filmerna ifrån Dreamworks Animations, tycker om de popkulturella referenserna och kändisrösterna, men Kung Fu Panda står sig som en av de bästa. 
 
Bästa röstskådespelarna: Jack Black (Po), Seth Rogen (en gräshoppa), Dustin Hoffman (Po's lärare)
Minnesvärt: Po's pappa är en gås/anka/liknande, det ges ej förklaring till varför (tyvärr förstördes detta humoristiska guldkorn med uppföljaren, i övrigt helt okej)
 
Se också: Kung Fu Panda 2 (har en del fantastiska bitar men faller i helheten), Madagaskar, Hero, Crouching Tiger Hidden Dragon
 
9. Surf's Up
 
 
I samma veva som Happy Feet och Pingvinresan (dokumentär förvisso), kom också Surf's Up. Jag var lagom sugen på surfande pingviner, men fick pressvisning på rullen, så vad göra? Överraskande nog fick jag något helt annat än väntat. Surf's Up är en fejkdokumentär med en del hysteriskt roliga infall och sjukt sköna karaktärer. Shia LaBouef voicar huvudpingvinen med den äran, men allra bäst är Jeff Bridges som den gamle legenden Z. En slags The Dude i pingvinform. Se Surf's Up, den är underskattad!
 
Bästa röstskådespelare: Shia LaBouef (huvudroll), Jeff Bridges (Z), James Woods (ett piggsvin)
Minnesvärt: En sjöborre intervjuas
 
Se också: Finns några kortfilmer där djur på zoo intervjuas, annars någon surf-film eller annan fejkdokumentär.
 
8. Rango
 
 
Den kanske mest skruvade filmen på listan. Rango är som en blandning mellan Fear and Loathing in Las Vegas, Once Upon a Time in the West och Star Wars. Fruktansvärt snygg är den också. Jag gillar regissören Gore Verbinski (om man blundar för Pirates 2&3) och tycker Rango är väl värd att ge en chans - det finns väldigt mycket här värt att älska.
 
Bästa röstskådespelare: Johnny Depp (Rango, bättre som ödla än pirat), Isla Fisher (tuff), Timothy Oliphant (som Clint Eastwood) 
Minnesvärt: Fladdermusjakt
 
Se också: Valfri spaghettiwestern, filmer av R. Rodriguez, The Mexican
 
7. Hitta Nemo
 
 
Såg den senast bakfull på ett hostel i Thailand, den höll än. Ja ni vet ju vad det är för film och den är ett spektakulärt äventyr som passar de flesta (vilket skulle kunna göra den ointressant, men den är så skön så, nej).
 
Bästa röstskådespelare: Willem Dafoe (en hård fisk), Ellen DeGeneres (en förvirrad fisk)
Minnesvärt: Fiskar skojar till det i olika formationer (ni vet)
 
Se också: Hajar som hajar
 
6. Råttatouille
 
 
Brad Bird är en riktig hjälte. Se Järnjätten liksom. Men Ratatouille är också sjukt bra, en väldigt fin och mysig film om en råtta som vill bli mästerkock. Ja, mer än så behövs liksom inte. Slutet är bland det bästa jag någonsin sett.
 
Bästa röstskådespelare: Peter O'Toole (Anton Ego), Janeane Garofaldo (Colette), Brad Garett (Gusteau)
Minnesvärt: Anton Ego äter ratatouille...
 
Se också: Järnjätten
 
5. Despicable Me
 
 
Ge Despicable Me lite tid - den är nämligen inte bara väldigt, väldigt rolig. Trots en viss högljuddhet är detta nämligen en historia med mer hjärta än de flesta andra filmer. Hoppas uppföljaren också blir bra! (Dessutom: Musik av Pharrell!). Om ni inte vet så handlar rullen om superskurken Gru, grymt voicad av S Carell, som adopterar tre småtjejer som del av sin plan att stjäla månen. Ja, den är grym.
 
Bäst röstskådespelare: Steve Carell, dessutom hedersomnämning till vem det nu är som voicar hans gula små medhjälpare
Minnesvärt: Gru och tjejerna går på tivoli
 
Se också: Megamind (ingen höjdare men okej)
 
4. Draktränaren
 
 
Draktränaren är visuellt fantasifull, erbjuder ett skojigt budskap (kunskap=makt) och har framförallt draken Tandlös (ok, har bara sett filmen på svenska). Det är roligt att den spelade in så mycket pengar till Dreamworks, och inte förvånande att en uppföljare är på väg. Jag älskar den!
 
Bäst röstskådespelare: Har bara sett den på svenska och rösterna där var inga höjdare, TROTS det så älskade jag alltså filmen vilket säger en del! Men han som voicade en åldrad viking på svenska var rätt bra iaf, vetefan vem det var.
Minnesvärt: Huvudpersonen Hicka tar en flygtur
 
Se också: Avatar
 
3. Upp
 
 
Detta är en av de bästa filmer om livets alla sidor som jag någonsin sett. Det är inte ofta en film får mig att både gråta och skratta hysteriskt. Ja alltså, att detta är en seriös film om livet och döden, och dessutom innehåller den en skojig fågel, ett hus som flyger med balonger och en pratande hund, det är smått ogreppbart. FEM AV FEM
 
Bäst röstskådespelare: Vem som nu gör fågeln Kevins "röst"... Men alla är bra
Minnesvärt: Introt, om huvudgubbens liv och kärlek, är svårslaget (och så jävla sorgligt)
 
Se också: The Fountain
 
2. Shrek
 
 
Shrek var starten för Dreamworks typ av animerade filmer. Eller ja, egentligen var väl Antz det, men den var ingen direkt succé (men den är skitbra!). I alla fall, både Shrek 1 & 2 är skitbra, proppfulla med referenser, kända röstskådespelare och väldigt lyckad humor. Utan Shrek, ingen Madagaskar, osv osv osv. Det är svårt att välja mellan ettan och tvåan, men till slut måste jag välja det ett, kanske mest för:
 
 
Bästa röstskådespelare: Eddie Murphy (åsnan)
Minnesvärt: Hallelujah-montaget :'(
 
Se också: Shrek 2. 3an och 4an är okej med.
 
 
1. Toy Story
 
 
Såg den första gången på bio när jag var 5 år, visst är det mycket nostalgi inblandat här, men ändå! Toy Story är en underbart berättad historia, som dramaturgiskt är perfekt. Dessutom är vänskapen mellan Woody & Buzz Lightyear bland filmhistoriens bästa. Ja, Toy Story håller än! Trean är nästan lika bra.
 
Bäst röstskådespelare: Hanks och Allen, men alla biroller är assköna med, tex Wallace Shawn som Rex
 
 
Minnesvärt: Buzz Lightyear förstår sin egen obetydlighet när han bevittnar en TV-reklam om sig själv (så sjukt)
 
Se också: Toy Story 2 & 3
 
 
Okej nu glömde jag Antz. Den är bra med.
 
That's all! Over and out/ Max

RSS 2.0