Topp 10 - datoranimerade filmer

Okej! Har inte bloggat på ett tag. Mår inte toppen. Men här kommer iaf en trevlig lista - de tio bästa datoranimerade långfilmerna. Räknat då ifrån "Toy Story". Och filmerna ska se datoranimerade ut. Alltså, ehh, filmer som är datoranimerade kan ju ändå se handritade ut. Jag vetefan alltså. Men filmen ska alltså se ut som typ Toy Story.
 
Alltså JA till filmer som
 
 
"På andra sidan häcken" (den är dock inte mer än okej, så den kommer inte med)
 
och NEJ till filmer som
 
 
"Titan AE" (tyvärr, den är ju skitbra)
 
För att göra listan lite mer intressant också: Bara EN del ifrån en serie. Konstigt kan man tycka, men skulle bli lite tråkigt, ni fattar nog varför. Nåja, here goes!
 
10. Kung Fu Panda
 
 
När Dreamworks lanserade Kung Fu Panda runt 2008 drog de på utav bara fan. Posters, leksaker och framförallt Jack Black (voicar huvudpersonen Po) sågs överallt. Det var alltså lätt att bli en smula skeptisk. Helt i onödan! Kung Fu Panda är nämligen både rolig, snygg och lite fin. Jag gillar de flesta filmerna ifrån Dreamworks Animations, tycker om de popkulturella referenserna och kändisrösterna, men Kung Fu Panda står sig som en av de bästa. 
 
Bästa röstskådespelarna: Jack Black (Po), Seth Rogen (en gräshoppa), Dustin Hoffman (Po's lärare)
Minnesvärt: Po's pappa är en gås/anka/liknande, det ges ej förklaring till varför (tyvärr förstördes detta humoristiska guldkorn med uppföljaren, i övrigt helt okej)
 
Se också: Kung Fu Panda 2 (har en del fantastiska bitar men faller i helheten), Madagaskar, Hero, Crouching Tiger Hidden Dragon
 
9. Surf's Up
 
 
I samma veva som Happy Feet och Pingvinresan (dokumentär förvisso), kom också Surf's Up. Jag var lagom sugen på surfande pingviner, men fick pressvisning på rullen, så vad göra? Överraskande nog fick jag något helt annat än väntat. Surf's Up är en fejkdokumentär med en del hysteriskt roliga infall och sjukt sköna karaktärer. Shia LaBouef voicar huvudpingvinen med den äran, men allra bäst är Jeff Bridges som den gamle legenden Z. En slags The Dude i pingvinform. Se Surf's Up, den är underskattad!
 
Bästa röstskådespelare: Shia LaBouef (huvudroll), Jeff Bridges (Z), James Woods (ett piggsvin)
Minnesvärt: En sjöborre intervjuas
 
Se också: Finns några kortfilmer där djur på zoo intervjuas, annars någon surf-film eller annan fejkdokumentär.
 
8. Rango
 
 
Den kanske mest skruvade filmen på listan. Rango är som en blandning mellan Fear and Loathing in Las Vegas, Once Upon a Time in the West och Star Wars. Fruktansvärt snygg är den också. Jag gillar regissören Gore Verbinski (om man blundar för Pirates 2&3) och tycker Rango är väl värd att ge en chans - det finns väldigt mycket här värt att älska.
 
Bästa röstskådespelare: Johnny Depp (Rango, bättre som ödla än pirat), Isla Fisher (tuff), Timothy Oliphant (som Clint Eastwood) 
Minnesvärt: Fladdermusjakt
 
Se också: Valfri spaghettiwestern, filmer av R. Rodriguez, The Mexican
 
7. Hitta Nemo
 
 
Såg den senast bakfull på ett hostel i Thailand, den höll än. Ja ni vet ju vad det är för film och den är ett spektakulärt äventyr som passar de flesta (vilket skulle kunna göra den ointressant, men den är så skön så, nej).
 
Bästa röstskådespelare: Willem Dafoe (en hård fisk), Ellen DeGeneres (en förvirrad fisk)
Minnesvärt: Fiskar skojar till det i olika formationer (ni vet)
 
Se också: Hajar som hajar
 
6. Råttatouille
 
 
Brad Bird är en riktig hjälte. Se Järnjätten liksom. Men Ratatouille är också sjukt bra, en väldigt fin och mysig film om en råtta som vill bli mästerkock. Ja, mer än så behövs liksom inte. Slutet är bland det bästa jag någonsin sett.
 
Bästa röstskådespelare: Peter O'Toole (Anton Ego), Janeane Garofaldo (Colette), Brad Garett (Gusteau)
Minnesvärt: Anton Ego äter ratatouille...
 
Se också: Järnjätten
 
5. Despicable Me
 
 
Ge Despicable Me lite tid - den är nämligen inte bara väldigt, väldigt rolig. Trots en viss högljuddhet är detta nämligen en historia med mer hjärta än de flesta andra filmer. Hoppas uppföljaren också blir bra! (Dessutom: Musik av Pharrell!). Om ni inte vet så handlar rullen om superskurken Gru, grymt voicad av S Carell, som adopterar tre småtjejer som del av sin plan att stjäla månen. Ja, den är grym.
 
Bäst röstskådespelare: Steve Carell, dessutom hedersomnämning till vem det nu är som voicar hans gula små medhjälpare
Minnesvärt: Gru och tjejerna går på tivoli
 
Se också: Megamind (ingen höjdare men okej)
 
4. Draktränaren
 
 
Draktränaren är visuellt fantasifull, erbjuder ett skojigt budskap (kunskap=makt) och har framförallt draken Tandlös (ok, har bara sett filmen på svenska). Det är roligt att den spelade in så mycket pengar till Dreamworks, och inte förvånande att en uppföljare är på väg. Jag älskar den!
 
Bäst röstskådespelare: Har bara sett den på svenska och rösterna där var inga höjdare, TROTS det så älskade jag alltså filmen vilket säger en del! Men han som voicade en åldrad viking på svenska var rätt bra iaf, vetefan vem det var.
Minnesvärt: Huvudpersonen Hicka tar en flygtur
 
Se också: Avatar
 
3. Upp
 
 
Detta är en av de bästa filmer om livets alla sidor som jag någonsin sett. Det är inte ofta en film får mig att både gråta och skratta hysteriskt. Ja alltså, att detta är en seriös film om livet och döden, och dessutom innehåller den en skojig fågel, ett hus som flyger med balonger och en pratande hund, det är smått ogreppbart. FEM AV FEM
 
Bäst röstskådespelare: Vem som nu gör fågeln Kevins "röst"... Men alla är bra
Minnesvärt: Introt, om huvudgubbens liv och kärlek, är svårslaget (och så jävla sorgligt)
 
Se också: The Fountain
 
2. Shrek
 
 
Shrek var starten för Dreamworks typ av animerade filmer. Eller ja, egentligen var väl Antz det, men den var ingen direkt succé (men den är skitbra!). I alla fall, både Shrek 1 & 2 är skitbra, proppfulla med referenser, kända röstskådespelare och väldigt lyckad humor. Utan Shrek, ingen Madagaskar, osv osv osv. Det är svårt att välja mellan ettan och tvåan, men till slut måste jag välja det ett, kanske mest för:
 
 
Bästa röstskådespelare: Eddie Murphy (åsnan)
Minnesvärt: Hallelujah-montaget :'(
 
Se också: Shrek 2. 3an och 4an är okej med.
 
 
1. Toy Story
 
 
Såg den första gången på bio när jag var 5 år, visst är det mycket nostalgi inblandat här, men ändå! Toy Story är en underbart berättad historia, som dramaturgiskt är perfekt. Dessutom är vänskapen mellan Woody & Buzz Lightyear bland filmhistoriens bästa. Ja, Toy Story håller än! Trean är nästan lika bra.
 
Bäst röstskådespelare: Hanks och Allen, men alla biroller är assköna med, tex Wallace Shawn som Rex
 
 
Minnesvärt: Buzz Lightyear förstår sin egen obetydlighet när han bevittnar en TV-reklam om sig själv (så sjukt)
 
Se också: Toy Story 2 & 3
 
 
Okej nu glömde jag Antz. Den är bra med.
 
That's all! Over and out/ Max

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0